~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Κληρονομία τ.5 τεύχ. Β Ιούλιος 1973

Κληρονομία, Τόμος 5, Τεύχος Β΄, Ιούλιος 1973, σσ. 455

Το Τεύχος αυτό περιλαμβάνει δέκα (10) Μελέτες και σημαντικές Βιβλιοπαρουσιάσεις.

Ο W. Schneemelcher στο κείμενο του μελετά (γερμανιστί) την ιστορία της θείας οικονομίας σε σχέση με τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, μέσα από τα κείμενα του Μελίτωνα Σάρδεων. Κατά τον Μελίτωνα η κοινή χρονική αφετηρία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (δια του Αυγούστου) και της Εκκλησίας (δια του Χριστού) δεν αποτελεί απλή σύμπτωση αλλά φανερώνει μια ουσιαστική σχέση. 

Ο Β. Ψευτογκάς ερευνά τη γεωργιανή ομιλία «Περί Σταυρού», η οποία βρίσκεται στον γεωργιανό κώδικα Α-144 της Τιφλίδας. Ο συγγραφέας μεταφράζει το κείμενο στην ελληνική από το λατινικό κείμενο και κάνει ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις στο σύνολο της ομιλίας του.

OW. Bienert περιγράφει (γερμανιστί) τον κώδικα 236 του Βατοπεδίου, κυρίως ένα άγνωστο αντιωριγενιστικό Ανθολόγιο. Σε αυτό αναλύονται αποσπάσματα του Διονυσίου και του Πέτρου Αλεξανδρείας, τα οποία ήταν άγνωστα.

OA. deSantosOteroπεριγράφει (γερμανιστί) τα περιεχόμενα του κώδικα 236 της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Ο κώδικας αυτός αποτελεί πολύτιμο συλλογή πατερικών κειμένων και ο συγγραφέας αναλύει τα παλιογραφικά προβλήματα του Κώδικα, τα οποία συμπληρώνει σε Παράρτημα ο E. Lamberz (σελ. 327-329).

OJ. Coman μελετά τις θέσεις του Μεγάλου Αθανασίου για τη σωτηρία του ανθρώπου, στο πολύ γνωστό έργο του «Περί ενανθρωπήσεως». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο έργο της λυτρώσεως και τα αποτελέσματά του στους ανθρώπους.

Ο Παν. Χρήστου ερευνά την έννοια της σωτηρίας στους Καππαδόκες πατέρες. Ερευνά μέσα από τα πατερικά κείμενα το πρόβλημα της αμαρτίας και τις συνέπειές του στον άνθρωπο.

OE. Lamberz μελετά (γερμανιστί) ένα άγνωστο χειρόγραφο, το υπ’ αρίθμ. 16

Της βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Ιβήρων. Η παρούσα μελέτη εξετάζει την θέση του κώδικα στην χειρόγραφο παράδοση των Ηθικών του Μεγάλου Βασιλείου και τοποθετείται χρονολογικώς στις αρχές του 11ου αιώνα.

Ο Αρχ. Ναυκρατίου Τσουλκανάκης μελετά, με βάσει πατερικά κείμενα, δύο βασικά χαρίσματα του αγίου Πνεύματος, την παρθενία και την προφητεία, καταλήγοντας στο συμπερασμα ότι η μεν κατά Χριστόν παρθενία είναι είδος ηθικής τελειώσεως, η δε προφητεία χάρισμα διακονίας, το οποίο συμβάλει επίσης στην σωτηρία των πιστών με την αποκάλυψη και την ερμηνεία των βουλών του ίδιου του Θεού.

Ο Βασ. Στογιάννος, τέλος, συνεχίζει το διάλογο για το θέμα της εν Χριστώ σωτηρίας και η προσαρμογή της στο σύγχρονο κόσμο, που άνοιξε ο Μ. Σιώτης και ο Ο. Cullman, στο τεύχος Κληρονομία 5(1973)97-144.

Αναζητηση

Νεες Περιληψεις

Αδαμτζίλογλου, Ευανθία Χ. Η γυναίκα στη θεολογία του Αποστόλου Παύλου

Ευανθία Αδαμτζίλογλου, Η Γυναίκα στη Θεολογία του Αποστόλου Παύλου. Ερμηνευτική Ανάλυση του Α’ Κορ. 11,2-16, (διδ. Διατριβή), Επιστημονική Επετηρίδα του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Παράρτημα Αριθμ. 62 του...

Δόικος, Δαμιανός Αθανάσιος (1922- ) Ο Αγαθάγγελος ως προφητικόν αποκαλυπτικόν εργον και το μήνυμά του

Δόικος Δαμιανός, Ο Αγαθάγγελος ως προφητικόν αποκαλυπτικόν έργον και το μήνυμά του, «Μνήμη 1821», Επιστημονική Επετηρίδα Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, 1971.             Ο Δαμιανός Δόικος στη μελέτη αυτή, η οποία αποτελεί...

Βασιλειάδης, Πέτρος Βασ. (1945- ) Επίκαιρα Αγιογραφικά Θέματα

Βασιλειάδης Β. Πέτρος, Επίκαιρα αγιογραφικά θέματα. Αγία Γραφή και Ευχαριστία, σειρά «Βιβλική Βιβλιοθήκη» αρ. 15, εκδόσεις Π. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2000, 168 σσ..             Στον παρόντα τόμο ο Πέτρος Βασιλειάδης έχει...

Σκιαδαρέσης, Ιωάννης Γ. Η Αποκάλυψη του Ιωάννη

π. Ιωάννης Σκιαδαρέσης, Η Αποκάλυψη του Ιωάννη. Ερμηνευτικά και θεολογικά Μελετήματα Α΄, Θεσσαλονίκη: εκδόσεις Πουρνάρα, 2005, σελ.213.             Το βιβλίο αποτελεί συλλογή τεσσάρων άρθρων με θέμα ερμηνευτικά και θεολογικά προβλήματα...

Ατματζίδης, Χαράλαμπος Γ. Η έννοια της Δόξας στην Παύλεια Θεολογία

Χαράλαμπος Ατματζίδης, Η έννοια της δόξας στην Παύλεια Θεολογία, Θεσσαλονίκη: Εκδό­σεις Πουρνάρα, 2001, σελ.702.             Το βιβλίο του Χαράλαμπου Ατματζίδη, όπως αναφέρει και ο τίτλος του, ασχο­λείται με τον όρο...