~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Κληρονομία τ.10 τεύχ. Β Δεκέμβριος 1978

Κληρονομία, Τόμος 10, Τεύχος Β΄, Ιούλιος 1978, σσ. 400

Το Τεύχος αυτό της Κληρονομίας περιλαμβάνει έξι (6) θεολογικές Μελέτες, πλούσιο Βιβλιογραφικό Δελτίο και τα Χρονικά της εποχής.

Ο ιερομόναχος Αθανάσιος Jevticμελετά ένα σημαντικό θέμα της σχέσης Λειτουργίας, δηλαδή της ορθόδοξης εκκλησιαστικής σύναξης και θείας ευχαριστίας, με την πνευματικότητα. Ο συγγραφέας αναλύει το γεγονός ότι άνευ της πνευματικής εμπειρίας είναι δύσκολο για τον ορθόδοξο θεολόγο να θεολογεί « εξ ειλικρινείας» και «εκ Θεού».

Ο Επίσκοπος Χερσονήσου Πέτρος (γαλλιστί) κάνει μια ενδιαφέρουσα ανάλυση των αποφάσεων της εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου (325 μ.Χ.) για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα, υπενθυμίζοντας τις βασικές αποφάσεις όπως το Πάσχα εορτάζεται την πρώτη Κυριακή, μετά την Πανσέληνο, μετά την εαρινή ισημερία –μετά των ιουδαίων.

Ο Αθανάσιος Καραθανάσης μελετά του Κώδικες 410 και 565 της Βιβλιοθήκης της Ρουμανικής Ακαδημίας, οι οποίοι περιέχουν εκκλησιαστικούς λόγους του Μάρκου Μαρά (1667-1716), τον μετέπειτα τιτουλάριο Μητροπολίτη Ιεραπόλεως Μάξιμο, που εξεφώνησε στον Άγιο Γεώργιο Βενετίας και σε Εκκλησίες του Βουκουρεστίου.

Η Π. Ασημακοπούλου-Ατζακά κάνει αναλυτικές αρχαιολογικές παρατηρήσεις σε τρία χωρία του πέμπτου βιβλίου του Συνεχιστή του Θεοφάνη και το οποίο αναφέρεται στη βασιλεία του Βασιλείου Α’(867-886 π.Χ.), όπου περιγράφονται με λεπτομέρειες τα κτίσματα του αυτοκράτορα, ανάμεσα στα οποία εξέχουσα θέση έχει η Νέα Εκκλησία.   

Ο Γεώργριος Παπάζογλου μελετά τον κατά Λατίνων λόγο του Ιωσήφ Φιλάγρη ή Φιλάγριο, λόγιο Κρητικό, μοναχό και φιλόσοφο, από τους σπουδαιοτέρους αντιρρητικούς της ύστερης Βυζαντινής Φιλολογίας στην Κρήτη. Ο κατά Λατίνων δικανικός λόγος είναι το πρώτο κείμενο που έρχεται στο φως, το πιο σημαντικό από τα αντιρρητικά του κείμενα και κυρίως αυτό για το οποίο ασχολήθηκαν οι περισσότεροι μελετητές. Στο τέλος παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο.

Στις σελίδες ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ο Φ. Νικητόπουλος αναλύει το Cursusτης Σχολής Κανονικού Δικαίου του Ποντιφικού Γρηγοριανού Πανεπιστημίου της Ρώμης, με θέμα την επιμορφωτική ενημέρωση των ενεργών ή υπό κατάρτιση στελεχών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης.

Στο Βιβλιογραφικό Δελτίο γίνεται παρουσίαση πολλών βιβλίων της εποχής και στα Χρονικά δίδονται πληροφορίες για το έργο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, του διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής, για το 3ο Διεθνές Συνέδριο της Ορθοδόξου Θεολογικής Εταιρείας Αμερικής και της Σύσκεψης των Ορθοδόξων και των Παλαιοκαθολικών στην Αθήνα. 

Αναζητηση

Νεες Περιληψεις

Αδαμτζίλογλου, Ευανθία Χ. Η γυναίκα στη θεολογία του Αποστόλου Παύλου

Ευανθία Αδαμτζίλογλου, Η Γυναίκα στη Θεολογία του Αποστόλου Παύλου. Ερμηνευτική Ανάλυση του Α’ Κορ. 11,2-16, (διδ. Διατριβή), Επιστημονική Επετηρίδα του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Παράρτημα Αριθμ. 62 του...

Δόικος, Δαμιανός Αθανάσιος (1922- ) Ο Αγαθάγγελος ως προφητικόν αποκαλυπτικόν εργον και το μήνυμά του

Δόικος Δαμιανός, Ο Αγαθάγγελος ως προφητικόν αποκαλυπτικόν έργον και το μήνυμά του, «Μνήμη 1821», Επιστημονική Επετηρίδα Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, 1971.             Ο Δαμιανός Δόικος στη μελέτη αυτή, η οποία αποτελεί...

Βασιλειάδης, Πέτρος Βασ. (1945- ) Επίκαιρα Αγιογραφικά Θέματα

Βασιλειάδης Β. Πέτρος, Επίκαιρα αγιογραφικά θέματα. Αγία Γραφή και Ευχαριστία, σειρά «Βιβλική Βιβλιοθήκη» αρ. 15, εκδόσεις Π. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2000, 168 σσ..             Στον παρόντα τόμο ο Πέτρος Βασιλειάδης έχει...

Σκιαδαρέσης, Ιωάννης Γ. Η Αποκάλυψη του Ιωάννη

π. Ιωάννης Σκιαδαρέσης, Η Αποκάλυψη του Ιωάννη. Ερμηνευτικά και θεολογικά Μελετήματα Α΄, Θεσσαλονίκη: εκδόσεις Πουρνάρα, 2005, σελ.213.             Το βιβλίο αποτελεί συλλογή τεσσάρων άρθρων με θέμα ερμηνευτικά και θεολογικά προβλήματα...

Ατματζίδης, Χαράλαμπος Γ. Η έννοια της Δόξας στην Παύλεια Θεολογία

Χαράλαμπος Ατματζίδης, Η έννοια της δόξας στην Παύλεια Θεολογία, Θεσσαλονίκη: Εκδό­σεις Πουρνάρα, 2001, σελ.702.             Το βιβλίο του Χαράλαμπου Ατματζίδη, όπως αναφέρει και ο τίτλος του, ασχο­λείται με τον όρο...