~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Κληρονομία τ.12 τεύχ. Β Δεκέμβριος 1980

Κληρονομία, Τόμος 12, Τεύχος Β΄, Ιούλιος 1980, σσ. 504

Το Τεύχος αυτό της Κληρονομίας περιλαμβάνει εννέα (9) θεολογικές Μελέτες, πλούσιο Βιβλιογραφικό Δελτίο και τα Χρονικά της εποχής.

Ο JohannesPanagopoulosμελετά (γερμανιστί) το προφητικό χάρισμα της Εκκλησίας. Το παραπάνω κείμενο αποτελεί εισήγηση του συγγραφέως στο Δ΄ διεθνές συνέδριο της Εταιρείας Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών (Ρέγκεσμπουργκ, 19-24.9.1978).

Ο Παναγιώτης Χρήστου μελετά την ανθρωπολογία του αγίου Μάξιμου του Ομολογητού κυρίως μέσα από τις έννοιες άκτιστο-κτιστό, φύση και πρόσωπο, ενανθρώπιση-θέωση, καθώς και την αεικίνητη στάση των κτισμάτων, κίνηση που σημαίνει μεταβολή και αλλοίωση.

Ο Νικόλαος Τζιράκης κάνει μια σημαντική ανασκόπηση της περί μετουσιώσεως διδασκαλία της Δυτικής Εκκλησίας (Traussubstantiatio), περιγράφοντας τις θεολογικές προσπάθειες οι οποίες καταβλήθηκαν στη Δύση σχετικά με το θέμα της ευχαριστιακής θεολογίας.  

Ενδιαφέρουσα μελέτη του Φιλίππου Γαβριήλ Φιλιππίδου σχετικά με το νομικό καθεστώς της περιουσίας των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους. Ο συγγραφέας περιγράφει τα διάφορα νομικά δικαιώματα από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας μέχρι τις ημέρες μας.

Ο  Θανάσης Παπαζώτου παρουσιάζει στο σύντομο άρθρο του παλαιότυπα ναών του 18ου αιώνα της Βέροιας.

Η Βασιλική Κατσαρού αναλύει χειρόγραφο του κώδικα αριθμός 33 της συλλογής Wake στην Εκκλησία του Χριστού της Οξφόρδης, το οποίο μας πληροφορεί ότι το χειρόγραφο γράφτηκε το 1172 στη μονή «του αγίου Νικολάου του σπηλαιώτου, ήτοι του Κρεμαστού».

Ο  Αθανάσιος Καραθανάσης κάνει σχετικές διορθώσεις σε άλλο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Κληρονομία 10(1978)251-257 σχετικά με τον συγγραφέα των ομιλιών που βρίσκονται στον Κώδικα 410 και 565 της βιβλιοθήκης της Ρουμανικής Ακαδημίας.

Ο Γιάννης Ταβλάκης μας παρουσιάζει το σχετικό έγγραφο της Μονής Κουτλουμουσίου για τη μετατροπή της σε Κοινόβιο (Σεπτέμβριος 1856), ενώ ο Αθανάσιος Παπάς, Μητροπολίτης Ελενουπόλεως, κάνει αναλυτική παρουσίαση της διακόσμησης του Συνοδικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Στο Βιβλιογραφικό Δελτίο γίνεται παρουσίαση πολλών βιβλίων της εποχής και στα Χρονικά δίδονται πληροφορίες για το έργο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και άλλων εκκλησιαστικών ειδήσεων. 

Αναζητηση

Νεες Περιληψεις

Αδαμτζίλογλου, Ευανθία Χ. Η γυναίκα στη θεολογία του Αποστόλου Παύλου

Ευανθία Αδαμτζίλογλου, Η Γυναίκα στη Θεολογία του Αποστόλου Παύλου. Ερμηνευτική Ανάλυση του Α’ Κορ. 11,2-16, (διδ. Διατριβή), Επιστημονική Επετηρίδα του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Παράρτημα Αριθμ. 62 του...

Δόικος, Δαμιανός Αθανάσιος (1922- ) Ο Αγαθάγγελος ως προφητικόν αποκαλυπτικόν εργον και το μήνυμά του

Δόικος Δαμιανός, Ο Αγαθάγγελος ως προφητικόν αποκαλυπτικόν έργον και το μήνυμά του, «Μνήμη 1821», Επιστημονική Επετηρίδα Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, 1971.             Ο Δαμιανός Δόικος στη μελέτη αυτή, η οποία αποτελεί...

Βασιλειάδης, Πέτρος Βασ. (1945- ) Επίκαιρα Αγιογραφικά Θέματα

Βασιλειάδης Β. Πέτρος, Επίκαιρα αγιογραφικά θέματα. Αγία Γραφή και Ευχαριστία, σειρά «Βιβλική Βιβλιοθήκη» αρ. 15, εκδόσεις Π. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2000, 168 σσ..             Στον παρόντα τόμο ο Πέτρος Βασιλειάδης έχει...

Σκιαδαρέσης, Ιωάννης Γ. Η Αποκάλυψη του Ιωάννη

π. Ιωάννης Σκιαδαρέσης, Η Αποκάλυψη του Ιωάννη. Ερμηνευτικά και θεολογικά Μελετήματα Α΄, Θεσσαλονίκη: εκδόσεις Πουρνάρα, 2005, σελ.213.             Το βιβλίο αποτελεί συλλογή τεσσάρων άρθρων με θέμα ερμηνευτικά και θεολογικά προβλήματα...

Ατματζίδης, Χαράλαμπος Γ. Η έννοια της Δόξας στην Παύλεια Θεολογία

Χαράλαμπος Ατματζίδης, Η έννοια της δόξας στην Παύλεια Θεολογία, Θεσσαλονίκη: Εκδό­σεις Πουρνάρα, 2001, σελ.702.             Το βιβλίο του Χαράλαμπου Ατματζίδη, όπως αναφέρει και ο τίτλος του, ασχο­λείται με τον όρο...