~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Κληρονομία τ.13 τεύχ. Α Ιούνιος 1981

Κληρονομία, Τόμος 13, Τεύχος Α΄, Ιανουάριος 1981, σσ. 228

Το Τεύχος αυτό της Κληρονομίας περιλαμβάνει εννέα (9) ενδιαφέρουσες Μελέτες αφιερωμένες στον Μέγα Βασίλειο και Βιβλιογραφικό Δελτίο (κριτική και παρουσίαση βιβλίων).

Ο Αθανάσιος Αγγελόπουλος μελετά τους λόγους που έχουν καθιερώσει τον Μέγα Βασίλειο στη συνείδηση του ελληνικού γένους. Αυτό ερμηνεύεται, σύμφωνα με τον συγγραφέα, από το γεγονός ότι ο Βασίλειος έχει διαμορφώσει ποικιλοτρόπως την πνευματική ζωή, τη δημογραφική και την λαογραφική κληρονομιά του ελληνικού γένους.

Ο J. Comanπαρουσιάζει (γαλλιστί) στοιχεία της ανθρωπολογίας από το έργο του Μεγάλου Βασιλείου. Επικεντρώνει το άρθρο του στο θέμα της δημιουργίας, την σωματική και ψυχική σύνθεση του ανθρώπου καθώς και στη θέωση του ανθρώπου.

Ο Θεόδωρος Ζήσης παρουσιάζει τις επιρροές του Μεγάλου Βασιλείου στον μοναχισμό. Ο Βασίλειος δεν παρουσίασε μόνο πλήθος ασκητικών συγγραμμάτων για τη ζωή των μοναχών, αλλά συνένωσε τις δύο μορφές του μοναχικού βίου, την ερημιτική και την κοινοβιακή.

Ο G. Heckel παρουσιάζει (γερμανιστί) τις επιρροές του Μεγάλου Βασιλείου και την καθιέρωσή του στην αγιογραφία της  ευαγγελικής Εκκλησίας.

Ο ιερομόναχος Αθανάσιος Jevticκάνει μια αναλυτική περιγραφή των διαφόρων συγκρούσεων κατά την περίοδο της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου και τον τρόπο με τον οποίο ο Μέγας Βασίλειος βοήθησε σε μια θεολογική αντιμετώπισή τους.

Ο Κωνσταντίνος Καλλίνικος παρουσιάζει τα ιστορικά σημεία που οδήγησαν το σχίσμα στην Αντιόχεια. Στο άρθρο παρουσιάζονται οι προσπάθειες του Μεγάλου Βασιλείου και του Μεγάλου Αθανασίου για την ειρήνευση των διηρημένων και διεσπαρμένων οπαδών της Νικαίας.

Ο Χρίστος Κρικώνης αναλύει της περί παραδόσεως της Εκκλησίας απόψεις του Μεγάλου Βασιλείου. Η θέσις του Βασιλείου είναι ότι κάθε τι το γραπτό ή το προφορικό που παραδόθηκε από τους Αποστόλους, αποτελεί μεν την γραπτή παράδοση της Εκκλησίας αλλά και την άγραφο και προφορική παράδοση της Εκκλησίας.

Ο ConstantineN. Tsirpanlisεξετάζει (αγγλιστί) τη θεολογία του Μεγάλου Βασιλείου περί της πνευματολογίας (DeSpirituSancto) δίδοντας έμφαση στις έννοιες «ομοτιμία, ομοουσία, φύσις και θέωσης».

Τέλος, ο Παναγιώτης Χρήστου κάνει μια προσπάθεια να παρουσιάσει τις θέσεις του Μεγάλου Βασιλείου περί της κοινωνίας των Εκκλησιών. Ο Βασίλειος επιμένει στον θεανθρώπινο χαρακτήρα του, δηλαδή τον Χριστόν ως κεφαλή του οργανισμού και τους πιστούς ως το σώμα του οργανισμού, ενώ συνισταμένη των δύο αυτών είναι η Εκκλησία.      

Ακολουθεί σύντομο Βιβλιογραφικό Δελτίο με ενδιαφέροντα βιβλία της εποχής.

Αναζητηση

Νεες Περιληψεις

Αδαμτζίλογλου, Ευανθία Χ. Η γυναίκα στη θεολογία του Αποστόλου Παύλου

Ευανθία Αδαμτζίλογλου, Η Γυναίκα στη Θεολογία του Αποστόλου Παύλου. Ερμηνευτική Ανάλυση του Α’ Κορ. 11,2-16, (διδ. Διατριβή), Επιστημονική Επετηρίδα του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Παράρτημα Αριθμ. 62 του...

Δόικος, Δαμιανός Αθανάσιος (1922- ) Ο Αγαθάγγελος ως προφητικόν αποκαλυπτικόν εργον και το μήνυμά του

Δόικος Δαμιανός, Ο Αγαθάγγελος ως προφητικόν αποκαλυπτικόν έργον και το μήνυμά του, «Μνήμη 1821», Επιστημονική Επετηρίδα Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, 1971.             Ο Δαμιανός Δόικος στη μελέτη αυτή, η οποία αποτελεί...

Βασιλειάδης, Πέτρος Βασ. (1945- ) Επίκαιρα Αγιογραφικά Θέματα

Βασιλειάδης Β. Πέτρος, Επίκαιρα αγιογραφικά θέματα. Αγία Γραφή και Ευχαριστία, σειρά «Βιβλική Βιβλιοθήκη» αρ. 15, εκδόσεις Π. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2000, 168 σσ..             Στον παρόντα τόμο ο Πέτρος Βασιλειάδης έχει...

Σκιαδαρέσης, Ιωάννης Γ. Η Αποκάλυψη του Ιωάννη

π. Ιωάννης Σκιαδαρέσης, Η Αποκάλυψη του Ιωάννη. Ερμηνευτικά και θεολογικά Μελετήματα Α΄, Θεσσαλονίκη: εκδόσεις Πουρνάρα, 2005, σελ.213.             Το βιβλίο αποτελεί συλλογή τεσσάρων άρθρων με θέμα ερμηνευτικά και θεολογικά προβλήματα...

Ατματζίδης, Χαράλαμπος Γ. Η έννοια της Δόξας στην Παύλεια Θεολογία

Χαράλαμπος Ατματζίδης, Η έννοια της δόξας στην Παύλεια Θεολογία, Θεσσαλονίκη: Εκδό­σεις Πουρνάρα, 2001, σελ.702.             Το βιβλίο του Χαράλαμπου Ατματζίδη, όπως αναφέρει και ο τίτλος του, ασχο­λείται με τον όρο...