~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Κληρονομία τ.14 τεύχ. Α Ιούνιος 1982

Κληρονομία, Τόμος 14, Τεύχος Α΄, Ιανουάριος 1982, σσ. 208

Το Τεύχος αυτό της Κληρονομίας περιλαμβάνει εννέα (9) ενδιαφέρουσες Μελέτες και Βιβλιογραφικό Δελτίο (κριτική και παρουσίαση βιβλίων).

Ο Δ. Ζ. Νικήτας παρουσιάζει την επίδραση του ιερού Αυγουστίνου στην Ανατολική Εκκλησία. Μετά από μια ιστορική αναδρομή μας παρουσιάζει όλες τις μεταφράσεις των έργων του Αυγουστίνου σε δύο περιόδους: Η πρώτη μέχρι τον 13ο αιώνα και η δεύτερη από το 1381 και έπειτα. Στην Ελλάδα υπάρχει μια ισχνή παρουσία του η οποία ερμηνεύεται είτε λόγω άγνοιας της λατινικής γλώσσας, έλλειψη ελληνικών μεταφράσεων αλλά και έλλειψη ενδιαφέροντος.

Ο JamesSteveCounelisεπικεντρώνει την προσοχή του στην κατανόηση του ανθρώπου και της ανθρώπινης φύσης σύμφωνα με την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Ενδιαφέρουσα μελέτη (αγγλιστί) και σε σχέση με τις σύγχρονες θεωρίες της βιολογίας.

Ο ChristosEconomu παρουσιάζει (αγγλιστί) την έννοια της σωτηρίας στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου. Κατά τον απόστολο Παύλο αντικείμενο της σωτηρίας δεν είναι η ψυχή αλλά ο όλος άνθρωπος, Η σωτηρία αποτελεί, κατά τον Παύλο, ο «αρραβώνας της κληρονομίας» και με εσχατολογική προοπτική.

Η Αγγελική Στρατή στη μικρή μελέτη της παρουσιάζει τις τοιχογραφίες του δίδυμου ναού του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου στο Λαθρήνο της Νάξου.

Ο ιεροδιάκονος Γεννάδιος Λυμούρης παρουσιάζει και ερευνά (γαλλιστί) χειρόγραφο του CodexScorialensisτης Βασιλικής Βιβλιοθήκης της Μανδρίτης με θέμα «Λόγος αναφερόμενος εις όρασιν Προφήτου Ιεζεκιήλ» (Νικολάου Καβάσιλα).  

Η Χριστίνα Μπουλάκη-Ζήση παρουσιάζει ολόκληρη την ασματική ακολουθία του αγίου Ιωάννου της Ρίλας (Βουλγαρία). Συντάκτης της ακολουθίας είναι ο Ιάκωβος Κωφός Νεασκητιώτης (΄Αγιον Όρος) με καλές σχέσεις με τους σλαβόφωνους μοναχούς.

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Παύλος καταγράφει και διαιρεί τους ιερούς κανόνες α) σε κανόνας των αγίων αποστόλων, β) σε κανόνας των Οικουμενικών Συνόδων, γ) σε κανόνας των Τοπικών Συνόδων και δ) σε κανόνας των Αγίων Πατέρων.

Τέλος, ο Ιερομόναχος Αθανάσιος Γιέβτιτς μελετά το θέμα «Μεθοδολογία της Θεολογίας», το οποίο αποτελεί εισήγηση του ιδίου στη Β’ Διεθνή Σύσκεψη των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών (Άγιος Βλαδήμηρος, Νέα Υόρκη, 12-18.1.1982).

Ακολουθεί πλούσιο Βιβλιογραφικό Δελτίο με ενδιαφέροντα βιβλία της εποχής.

Αναζητηση

Νεες Περιληψεις

Αδαμτζίλογλου, Ευανθία Χ. Η γυναίκα στη θεολογία του Αποστόλου Παύλου

Ευανθία Αδαμτζίλογλου, Η Γυναίκα στη Θεολογία του Αποστόλου Παύλου. Ερμηνευτική Ανάλυση του Α’ Κορ. 11,2-16, (διδ. Διατριβή), Επιστημονική Επετηρίδα του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Παράρτημα Αριθμ. 62 του...

Δόικος, Δαμιανός Αθανάσιος (1922- ) Ο Αγαθάγγελος ως προφητικόν αποκαλυπτικόν εργον και το μήνυμά του

Δόικος Δαμιανός, Ο Αγαθάγγελος ως προφητικόν αποκαλυπτικόν έργον και το μήνυμά του, «Μνήμη 1821», Επιστημονική Επετηρίδα Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, 1971.             Ο Δαμιανός Δόικος στη μελέτη αυτή, η οποία αποτελεί...

Βασιλειάδης, Πέτρος Βασ. (1945- ) Επίκαιρα Αγιογραφικά Θέματα

Βασιλειάδης Β. Πέτρος, Επίκαιρα αγιογραφικά θέματα. Αγία Γραφή και Ευχαριστία, σειρά «Βιβλική Βιβλιοθήκη» αρ. 15, εκδόσεις Π. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2000, 168 σσ..             Στον παρόντα τόμο ο Πέτρος Βασιλειάδης έχει...

Σκιαδαρέσης, Ιωάννης Γ. Η Αποκάλυψη του Ιωάννη

π. Ιωάννης Σκιαδαρέσης, Η Αποκάλυψη του Ιωάννη. Ερμηνευτικά και θεολογικά Μελετήματα Α΄, Θεσσαλονίκη: εκδόσεις Πουρνάρα, 2005, σελ.213.             Το βιβλίο αποτελεί συλλογή τεσσάρων άρθρων με θέμα ερμηνευτικά και θεολογικά προβλήματα...

Ατματζίδης, Χαράλαμπος Γ. Η έννοια της Δόξας στην Παύλεια Θεολογία

Χαράλαμπος Ατματζίδης, Η έννοια της δόξας στην Παύλεια Θεολογία, Θεσσαλονίκη: Εκδό­σεις Πουρνάρα, 2001, σελ.702.             Το βιβλίο του Χαράλαμπου Ατματζίδη, όπως αναφέρει και ο τίτλος του, ασχο­λείται με τον όρο...