~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Κληρονομία τ.24 τεύχ. Α-Β Ιούνιος-Δεκέμβριος 1992

Κληρονομία, Τόμος 24, Τεύχος A΄ και Β΄, 1992, σσ. 378

Το Τεύχος αυτό της Κληρονομίας περιλαμβάνει δέκα πέντε (15) θεολογικές Μελέτες και πλούσιο Βιβλιογραφικό Δελτίο.

Στο τεύχος αυτό γίνεται αφιέρωμα στον ιερό Φώτιο με τέσσερες μελέτες  (σελ. 9-154).

Ο Κ. Bosinis στη σύντομη μελέτη του (γερμανιστί) αναφέρεται στην πατερική θεώρηση του θεάτρου και άλλων κοσμικών παραστάσεων.

Ο Θεοχάρης Δετοράκης παρουσιάζει την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α’ με αφορμή την αγόρευση εις επίτιμον διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (22.11.1992).

Ο Ιωάννης Καραβιδόπουλος προσπαθεί να ερευνήσει την περιγραφή της Μεταμόρφωδης του Ιησού επί τους Όρους στους τρεις συνοπτικούς ευαγγελιστές και στην απόκρυφη Αποκάλυψη Πέτρου σε μια προσπάθεια κατανόησης των επιδιώξεων των αποκρυφιογράφων, όταν βέβαια οι ίδιοι δεν εκφράζουν κάποια αιρετική κίνηση.

Η Δήμητρα Κούκορα κάνει μια φιλολογική και υφολογική μελέτη του έργου «Σκιαγραφίαι Διδαχών» του Βικεντίου Δαμοδού (1700-1752), στο χφ 1196 της Εθνικής Βιβλιοθήκης.    

Ο π. GennadiosLimouris μελετά (γαλλιστί) την ιστορία της Επιτροπής «Πίστις και Τάξις» του παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών (από το 1948 και έπειτα).

Ο π. SalvatoreManna παρουσιάζει (αγγλιστί) μια ιστορική μελέτη ως προς τη συνύπαρξη της Λατινικής και Ανατολικής παράδοσης στην Νότα Ιταλία και συγκεκριμένα στην πόλη Puglia.

Ο Νικ. Μουτσόπουλος μελετά τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, Ανατολικά της Μελίνης (Νομός Φλωρίνης). Πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ο π. Κωνσταντίνος Παπαγιάννης κάνει μια προσπάθεια διόρθωσης διαφόρων φιλολογικών και άλλων σφαλμάτων σε εκκλησιαστικούς ύμνους.

Ο Μιλτιάδης Πολυβίου παρουσιάζει μια ιστορική και ενδιαφέρουσα μελέτη για τη ζητεία (ελεημοσύνη) του σκοπελίτη Καισάριου Δαπόντε (1713-1784), έλληνα λόγιου του 18ου αιώνα, για την ανοικοδόμηση του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου.

Ο HorstSeidl μελετά (γερμανιστί) τη θεολογική ερμηνεία του Τριαδικού Θεού στο έργο «DeTrinitate» του ιερού Αυγουστίνου.

Ο Βασίλειος Σταυρίδης αναπτύσσει το ρόλο των λαϊκών στην ορθόδοξη εκκλησιαστική εμπειρία (εκκλησιαστική οργάνωση, λατρεία, οικογένεια, φιλανθρωπία, εκπαίδευση). Στο τέλος παραθέτει πλούσια σχετική με το θέμα βιβλιογραφία.

Η Βασιλική Φραγκέσκου συμπληρώνει άλλο κείμενο σχετικά με τον «Εσπερινό Ύμνο» του Αγίου Γρηγορίου Θεολόγου.

Ο π. Γεώργιος Χαράμαντας μας παρουσιάζει Κατάλογο των Επισκόπων Λέρνης (Κάρπαθος) από το 1756 μέχρι το 1888.

Ο Βασίλειος Ψευτογκάς ασχολείται με το θέμα των πηγών ανάμεσα στα παλαιά και τα νέα Μαρτυρολόγια, την παρουσία των διαφόρων θεοφανειών-θεοπτιών, των τρόπων φανέρωσης του θείου παράγοντα καθώς και οι προϋποθέσεις που προαπαιτούνται γι’  αυτό.

Η EvageliaA. Varella κάνει μία σύντομη εργασία για τον Συνέσιο εκ Πτολεμαΐδος και τη σχέση του με την τέχνη της χρυσοποίας. Παρόμοια εργασία της ιδίας στο Περιοδικό Κληρονομία 20(1988).

Ακολουθεί πλούσια βιβλιοπαρουσίαση έργων της περιόδου αυτής.

Αναζητηση

Νεες Περιληψεις

Αδαμτζίλογλου, Ευανθία Χ. Η γυναίκα στη θεολογία του Αποστόλου Παύλου

Ευανθία Αδαμτζίλογλου, Η Γυναίκα στη Θεολογία του Αποστόλου Παύλου. Ερμηνευτική Ανάλυση του Α’ Κορ. 11,2-16, (διδ. Διατριβή), Επιστημονική Επετηρίδα του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Παράρτημα Αριθμ. 62 του...

Δόικος, Δαμιανός Αθανάσιος (1922- ) Ο Αγαθάγγελος ως προφητικόν αποκαλυπτικόν εργον και το μήνυμά του

Δόικος Δαμιανός, Ο Αγαθάγγελος ως προφητικόν αποκαλυπτικόν έργον και το μήνυμά του, «Μνήμη 1821», Επιστημονική Επετηρίδα Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, 1971.             Ο Δαμιανός Δόικος στη μελέτη αυτή, η οποία αποτελεί...

Βασιλειάδης, Πέτρος Βασ. (1945- ) Επίκαιρα Αγιογραφικά Θέματα

Βασιλειάδης Β. Πέτρος, Επίκαιρα αγιογραφικά θέματα. Αγία Γραφή και Ευχαριστία, σειρά «Βιβλική Βιβλιοθήκη» αρ. 15, εκδόσεις Π. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2000, 168 σσ..             Στον παρόντα τόμο ο Πέτρος Βασιλειάδης έχει...

Σκιαδαρέσης, Ιωάννης Γ. Η Αποκάλυψη του Ιωάννη

π. Ιωάννης Σκιαδαρέσης, Η Αποκάλυψη του Ιωάννη. Ερμηνευτικά και θεολογικά Μελετήματα Α΄, Θεσσαλονίκη: εκδόσεις Πουρνάρα, 2005, σελ.213.             Το βιβλίο αποτελεί συλλογή τεσσάρων άρθρων με θέμα ερμηνευτικά και θεολογικά προβλήματα...

Ατματζίδης, Χαράλαμπος Γ. Η έννοια της Δόξας στην Παύλεια Θεολογία

Χαράλαμπος Ατματζίδης, Η έννοια της δόξας στην Παύλεια Θεολογία, Θεσσαλονίκη: Εκδό­σεις Πουρνάρα, 2001, σελ.702.             Το βιβλίο του Χαράλαμπου Ατματζίδη, όπως αναφέρει και ο τίτλος του, ασχο­λείται με τον όρο...